Onze benadering

Skillful Means
Werk als pad naar een leven vol vreugde en verbinding

MindingWork-trainingen zijn Skillful Means-trainingen. Skillful Means is als benadering afkomstig uit het Tibetaans boeddhisme. De Tibetaanse leraar Tarthang Tulku heeft deze benadering ‘vertaald’ om een antwoord te bieden op de specifieke vragen waar veel mensen op dit moment mee worstelen in hun dagelijks leven.

Het terrein van onderzoek waar Skillful Means zich op richt is ons dagelijks werk, eigenlijk al onze dagelijkse activiteiten. Omdat daar heel veel uitdagingen liggen die – via deze krachtige en creatieve benadering – helpen om te leren en te groeien als mens.

Heel kort gezegd is de uitnodiging van Skillful Means om te werken en te leven naar je volledige potentieel.

Het uitgangspunt van deze benadering is dat wij problemen ervaren omdat we ons totale vermogen niet volledig benutten. Alsof je een 5 cilinder motor hebt en maar 2 van de 5 cilinders gebruikt.

Trainingen Skillful Means helpen om de verbinding met die vermogens te herstellen. Via ontwapenend eenvoudige oefeningen. Maar wel geworteld in de krachtige traditie van het Tibetaans boeddhisme.

Skillful Means en Tibetaans boeddhisme

Skillful Means is daarom niet zomaar een set van vaardigheden en ‘trucjes’ die je in bepaalde omstandigheden uit je tas tovert. Het gaat over het totaal van jouw leven.

In deze benadering krijgt werk een geheel nieuwe betekenis. Het hoeft niet meer een onderdeel van je leven te zijn dat “we nu eenmaal moeten doen” om de rest van onze tijd te ondersteunen, maar het wordt een gelijkwaardig aspect van je leven. Onafhankelijk van wat je precies doet.

In de trainingen leer je hoe werk een betekenisvolle uitdrukking kan worden van jouw kennis, concentratie en energie. Op een speelse en lichte manier kan je werkhouding verschuiven van ‘dingen die moeten’, of ‘speelbal van omstandigheden’ naar leiderschap over je leven. Werk wordt een pad van leren en persoonlijke ontwikkeling waarin voldoening, persoonlijke groei en effectief werken elkaar blijvend versterken.

Skillful Means als pad van verandering

Als je volgens de Skillful Means benadering gaat werken kan er echt wat veranderen.

In de trainingen ontwikkel je innerlijke vaardigheden als ontspanning, concentratie, waardering, gerichte inzet van energie, omgaan met verandering en verhogen van je zelfvertrouwen. De belangrijkste oefenplek is je werk zelf. Dus je traint het TERWIJL je werkt. Dat gaat hand in hand met het effectief tot stand brengen van projecten en halen van doelen.

Werkstress aanpakken

Werkstress is voor 37% van de werknemers een oorzaak voor verzuim. Er is aangetoond dat dat jaarlijks 11.000.000 verzuimdagen oplevert en dat 1.300.000 mensen te kampen hebben met burn-out klachten. Daarbij vindt 42% van de werknemers dat er maatregelen nodig zijn om werkstress te voorkomen (bron: factsheet week van de werkstress 2022).

MindingWork focust zich daarom vooral op leren omgaan met stress en transformeren van stress.

De manier waarop is niet door te beloven dat stress geen rol meer speelt, maar door te leren om stress op tijd te gaan herkennen en een heilzamer respons te leren inzetten.

Het effect is dat we minder overweldigt worden door allerlei situaties die stress kunnen oproepen, maar zelf aan het stuur blijven en de verantwoordelijkeheid voor ons eigen leven terug kunnen nemen.

Wat is stress?

Skillful Means heeft een eigen visie op wat stress is en waarin stress zich onderscheidt van spanning. Stress in deze visie is onder andere het gevolg van het niet volledig benutten van je mogelijkheden.

Stress heeft te maken met patronen van reageren die niet heilzaam zijn. Niet voor onszelf en ook niet voor onze omgeving. We kunnen de omstandigheden niet altijd veranderen. Wel kun we er anders mee omgaan. We kunnen onszelf trainen om minder door stress te worden overheerst.

Niet vechten, maar ontspannen…

Om stress de baas te worden gaan we niet vechten tegen patronen waar we van af willen, maar trainen we vaardigheden die het effect hebben dat je al snel “beter in je vel” gaat zitten. Je gaat je energie dus niet richten op waar je vanaf wilt, maar je gaat je energie geven aan waar je baat bij hebt. Om dit te kunnen, leer je hoe je in uitdagende situaties kunt ontspannen.

De basis van onze trainingen is leren ontspanning IN spanning. We werken daarom met een vorm van Tibetaanse Yoga, Kum Nye ontspanning genoemd, waarbij het heel eenvoudig is om snel en diepgaand te ontspannen. De langzame bewegingen helpen om de aandacht te verplaatsen van het vele denken naar het voelen van je lichaam, waardoor lichaam en geest weer samenkomen.

Eenvoudige Skillful Means oefeningen helpen om deze ontspanning en vitaliteit te gaan manifesteren tijdens je werk.

Uitproberen en meteen toepassen!

De trainingen van MindingWork zijn er dus op gericht stress te transformeren tijdens de werksituatie. Tijdens de trainingen worden oefeningen aangereikt die helpen om meer in evenwicht te zijn. Het mooie is dat je deze oefeningen in je dagelijks werk meteen kunt uitproberen en toepassen. Zodat je energiek thuiskomt van je werk. Daardoor heb je meer energie voor je gezin, vrienden of hobby’s.

Door gedurende enige tijd tijdens je dagelijkse activiteiten met de oefeningen te werken kan er een echte positieve verandering op gang komen.

Wat cursisten zeggen

De training was heerlijk. Ik ben er met plezier naartoe gegaan. Ik heb genoten van de oefeningen en vond ze in mooi evenwicht met de theorie. Ik kwam er  telkens gesterkt vandaan. Veel dingen zijn ook direct praktisch toe te passen  en dat past bij mij 

De training heeft mij ontzettend veel handvatten gegeven waarmee ik in de  praktijk kan oefenen. Het is een openbaring voor mij dat verandering van houding  ten opzichte van stressvolle situaties veel effectiever werkt dan trucjes om stress  te vermijden of op te lossen. Marion Faas

Door de training wordt het werk veel leuker. Door van werkzaamheden oefeningen te maken heeft het werk een andere dimensie.

Een belangrijk punt is dat ik mij minder ‘uitgewrongen’ voel na een drukke emotionele werkdag.

Ik ga nu bewuster om met het even tijd nemen, al is het maar 5 minuten om tot mezelf te komen. De korte oefeningen waren voor mij dan ook waardevol.